Over professor Cleveringa

Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) werd geboren in Appingedam. Toen hij vier was verhuisde het gezin Cleveringa naar Heerenveen. Cleveringa doorliep de HBS in Leeuwarden, deed staatsexamen, en ging studeren aan de Universiteit Leiden. Hij deed zijn doctoraalexamen in juni 1917 en promoveerde cum laude in 1919. Na een korte periode als rechter te Alkmaar, werd hij in 1927 benoemd tot hoogleraar aan de Leidse universiteit.

Op 26 november 1940 hield Cleveringa, net als de Leidse hoogleraren Bargeen Van Holk, een protestrede. Als decaan van de rechtenfaculteit hield Cleveringa een vlammend betoog tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s, de hoogleraren Meijers en David. De Leidse studenten besloten naar aanleiding van zijn protest te staken.

Cleveringa werd wegens zijn rede opgepakt door de Sicherheitspolizei en tot in de zomer van 1941 opgesloten in de gevangenis van Scheveningen. In 1944 werd Cleveringa als gijzelaar opgesloten in Vught. Hij maakte deel uit van een College van Vertrouwensmannen dat het verzet coördineerde. Na de oorlog hervatte Cleveringa zijn werk aan de Universiteit Leiden tot zijn emeritaat in 1958. Hij werd lid van de Raad van State en bleef dit tot 1963, toen hij staatsraad in buitengewone dienst werd. Hij overleed, 86 jaar oud, in Oegstgeest. Een transcript van het protestcollege van professor Cleveringa vindt u hier.

Herdenking

Het Leids Universiteits Fonds (LUF) organiseert jaarlijks het Cleveringadebaten de Cleveringabijeenkomsten in binnen- en buitenland. Bent u op zoek naar een Cleveringalezing bij u in de buurt? Bekijkt u dan het overzicht van Cleveringabijeenkomsten.

Gevelstenen

Op 26 november 2014 zij drie gedenkstenen en een lezenaar onthuld, ter herinnering aan de protestredes op 26 november 1940 gehouden door prof.mr. R.P. Cleveringa, prof.dr. L.J. van Holk en prof.dr. J.A.J. Barge.
Lees meerGevelstenen